Portugalci si želijo učinkovitih projektov sodelovanja

09 Nov 2017

Od  2. do 5. oktobra je lahko 45 upravljavcev LAS Slovenije ter predstavnikov institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, od blizu spoznalo, kako so se s pristopoma LEADER in CLLD soočili Portugalci.

Razvojne želje, ki jih imata obe državi, so izredno podobne. Tudi Portugalci se soočajo z izseljevanjem s podeželja, staranjem prebivalstva, revščino in socialno izključenostjo ruralnega področja, šibkostjo lokalnega podeželskega gospodarstva, težavami pri uvajanju inovacij ter novih znanj na pretežno podeželska območja in podobno. Pomembna razlika seveda je, da so Portugalci pristop LEADER in nato CLLD sprejeli veliko pred nami. Portugalski LAS – 60 jih je vključenih v zvezo z imenom LAS Minha Terra Network, ki, podobno kot naše društvo DRSP, aktivno sodeluje pri vseh razvojnih priložnostih za portugalsko podeželje - je pristope medsektorskega povezovanja LEADER sprejelo že leta 1991. Za njimi je množica uspešnih, zglednih projektov, ki so pomagali pri vidnem dvigu kakovosti življenja v portugalskih regijah, o čemer smo se lahko prepričali na lastne oči.

LAS ATAHCA, ki ga je predstavil Paulo Pereira, združuje šest občin in okoli 150.000 prebivalcev, od tega jih kar polovica živi na podeželskem področju. Projekt, ki so ga izpostavili kot uspešnega, je »vinski agroturistični« objekt Casa Lata. Podjetje, ki opravlja tudi kmetijska in vinogradniška dela, gradi svojo javno podobo skozi podeželski turizem, kot enega glavnih adutov pa izpostavlja obliko vinogradniškega turizma s 14 lično opremljenimi sobami in 2 direktnima delovnima mestoma.

Predstavili so nam tudi dva primera konkretnih spodbud manjših proizvajalcem, npr. čokoladnico »Chocolate com Pimenta«, kjer je slaščičar Pedro Sousa leta 2012 dobil priložnost, da začne z umetelno pripravo čokoladnih izdelkov. Kmalu se mu je pri delu pridružila tudi žena. V področju, kjer je sicer zelo velika brezposelnost, je mlado podjetje pomenilo velik navdih celotni skupnosti. Enako velja za v isti stavbi umeščeno pivovarno »Cerveja Letra«. Mlada podjetnika in raziskovalca na bližnji univerzi, Francisco Pereira in Filipe Maciera, sta uspela najti tržno nišo z varjenjem posebnih piv, ki v imenu nosijo vsaka svojo črko.

Medtem njihova sosednja lokalna akcijska skupina, LAS ADRIMAG, pokriva območje pretežno gorate, dokaj sušne in sedaj že z mnogimi invazivnimi evkaliptusi pokrite pokrajine. Izpostavili so dve atraktivni pridobitvi iz teh sredstev na posebnem zaščitenem področju, ki se imenuje The Arouca Geopark. Prva je vas Trebilhadouro, ko so s pomočjo evropskih sredstev, soinvestiranjem občine Vale de Cambra in donacijami štirih posameznikov odgovorili na pobudo potomcev iz opuščene, z zelenjem že prekrite vasi. Iz nje so naredili novo turistično atrakcijo, ki obsega kar 11 obnovljenih hiš, 29 v podeželskem stilu opremljenih sob pa omogoča prijetno nastanitev v samem osrčju narave in veliki zasebnosti, saj dostop do vasi z avtomobilom ni mogoč. Druga atrakcija pa je nedvomno interpretacijski informativni center »Casa das Pedras Parideira«. Celotno območje gorovja Freita je zanimivo za številne pohodnike, geologe, avanturiste, v omenjenem centru pa si lahko ogledajo geološke filme in izvedo marsikaj o naravni dediščini Geoparka Arouca ter , kako se rojevajo posebni kamni (delci granita), ki so svetovna posebnost. Center, ki je bil odprt leta 2012 in je omogočil dve delovni mesti, zajema še razstavni del v notranjosti in na odprtem ter majhno trgovino s spominki. Letos poleti jih je obiskalo preko 30.000 radovednežev!

Portugalci so skozi leta dela dokazali, da se z dobrimi idejami in predvsem usklajeno, celostno vizijo nekega razvojnega področja da ustvariti marsikaj. Seveda imajo tudi mnoge podobne težave kot mi, sploh pri pomanjkanju nacionalne koordinacije črpanja iz vseh skladov. Pomembno jim je vsako delovno mesto in vsak košček ohranjene naravne in kulturne dediščine. Zainteresirani so bili za sodelovanje, v kolikor jih bomo nagovorili s konkretnimi projekti, ki bodo oživili njihovo lokalno okolje. Z njihovimi usmeritvami so se strinjali tudi v Društvu za razvoj slovenskega podeželja (preko katerega je posavski LAS tudi član združenja evropskih LAS – ELARD), ki je predstavilo slovenske projekte in možnosti sodelovanja na še eni, zaključni konferenci v Arouci.

  

vse novice
LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA POSAVJE
Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško
07 488 10 43