"PAMETNE VASI ZA JUTRI" - OBJAVA DOKUMENTA: KONCEPT PAMETNE SREBRNE VASI

16 Jun 2020

V sklopu projekta sodelovanja LAS "Pametne vasi za jutri", ki posebno pozornost namenja ohranjanju slovenskega podeželja in kakovosti bivanja na njem, je nastal prvi izmed petih različlnih modelov/konceptov za vzpostavitev t. i. pametnih vasi.  

Na območju LAS Posavje je s pomočjo zunajega strokovnjaka kot ključen rezultat projekta sodelovanja "Pametne vasi za jutri" nastal koncept, ki smo ga poimenovali Koncept Pametne srebrne vasi. Dokument je pomemben za nosilce razvoja na območju LAS Posavje, saj jim bo v veliko pomoč pri reševanju problematike povezane s hitrim staranjem prebivalstva in oskrbo starejših občanov. Nova strokovna podlaga je ključ do morebitne kasnejše umestitve t. i. pametne srebrne vasi iz papirja v fizični v prostor.

V projektu "Pametne vasi za jutri", v katerem sodeluje 5 lokalnih akcijskih skupin (LAS Posavje, LAS Prlekija, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020) sicer nastaja 5 konceptov za vzpostavitev pametnih vasi, vsak s poudarkom na svojem področju. 

  • Model 1: Trajnostna mobilnost na podeželju 
  • Model 2: Pametna srebrna vas --> Koncept Pametne srebrne vasi se nahaja TUKAJ. 
  • Model 3: Digitalna tehnologija na podeželju 
  • Model 4: Povezovanje podeželskih ponudnikov 
  • Model 5: Druženje na vasi 

Po izdelavi vseh konceptov bomo partnerji 5 dokumentov povezali v skupen celovit koncep, t. i. "Koncept Pametne vasi za jutri": 

  

Aktivnosti projekta sodelovanja "Pametne vasi za jutri" lahko spremljate tudi na Facebooku:

Facebook LAS Posavje: https://www.facebook.com/lasposavje/

Facebook projekta "Pametne vasi za jutri": https://www.facebook.com/pametnevasi/ 

Projekt sodelovanja "Pametne vasi za jutri" je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovorno partnerstvo projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdaqrstvo in prehrano. 

vse novice
LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA POSAVJE
Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško
07 488 10 43