Obisk LAS s Poljske

20 Nov 2015

V četrtek, 19. novembra, so Posavje obiskali predstavniki trinajstih lokalnih akcijskih skupin iz poljske regije Mazovia, katere glavno mesto je Varšava. Območje regije Mazovia obsega 36.000 km2, v njej pa prebiva 5 mio prebivalcev.  

Študijski obisk v Sloveniji jim je omogočila poljska Mreža za podeželje z namenom ogleda dobri praks in navezovanja stikov, ki bi v programskem obdobju 2014-2020 omogočili oblikovanje skupnih projektov sodelovanja. Goste sta v Posavju pozdravili predsednica LAS Posavje za novo programsko obdobje, Janja Jordan, in Darja Planinc, RRA Posavje.

V Posavju smo jim na njihovo željo omogočili ogled podjetja Ribogojstvo Goričar iz Slivja pri Podbočju, kjer se ukvarjajo z vzrejo, predelava in prodaja rib ter ribjih izdelkov (postrvi in sladkovodnih rib). Ribogojstvo Goričar je največja sladkovodna ribogojnica v Sloveniji. Sami vzgojijo od 200 do 250 ton rib in uvozijo še 150 ton postrvi. Po besedah Dominika Goričarja s svojo proizvodnjo pokrijejo do 25 odstotkov slovenskih potreb po ribah. Ribogojnica ima dolgo tradicijo in trenutno zaposluje 11 ljudi. Da so v koraku s časom v svoji dejavnosti, so se v obdobju 2007-2013 uspešno prijavljali tudi na razpise Evropskega sklada za ribištvo, te investicije so si gostje z zanimanjem ogledali in imeli v zvezi s tem veliko vprašanj.

Kakšna je posavska kulinarika, so gostje okusili na turistični kmetiji Hribar v Podbočju, kjer se prav tako ukvarjajo z ribogojstvom in turizmom na kmetiji. Gostiteljica je pripravila kosilo v duhu minulega Martinovega, seveda pa niso manjkali ribja juha, pečene postrvi in seveda cviček.

V času kosila smo si izmenjali ključne informacije in se seznanili z načinom delovanja LAS in črpanja EU sredstev, kjer so kar velike razlike.

Poljske LAS že razpolagajo s sredstvi, zato so zelo zainteresirane za sodelovanje na vsebinah, ki so nam skupne, to so kulinarika, gradovi, zavarovana območja, gozdarstvo in raba lesa, kjer so si v ta namen pred prihodom v Posavje ogledali deželo kozolcev v Šentrupertu.

 

vse novice
LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA POSAVJE
Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško
07 488 10 43