ČLANI LAS POSAVJE OBISKALI POKRAJINO PIEMONTE V ITALIJI

17 Apr 2018

Regionalna razvojna agencija Posavje, kot vodilni partner LAS Posavje, je za člane LAS Posavje med 12. in 14. 4. 2018 organizirala strokovno ekskurzijo – ogled dobrih praks razvoja turizma v pokrajini Piemonte v Italiji. S člani LAS Posavje smo si gledali področje italijanskega LAS Langhe Roero Leader, se seznanili z njihovimi projekti in dobrimi praksami, se pogovorili o možnostih projektnega sodelovanja ter primerjali izvajanje mehanizma CLLD v Italiji in pri nas. Udeležili smo se sestanka s predstavniki Turističnega konzorcija Langhe Roero in predstavniki nacionalnega centra za študijo tartufov. Obiskali smo tudi Italijanski kulinarični inštitut (ICIF). V času ekskurzije sta predstavnici LAS Posavje, Lucija Avguštin in Nataša Kežman, vseskozi skrbeli za informiranje članov LAS Posavje – o izvajanju mehanizma CLLD, o spremembah/zahtevah aktualne pravne podlage, o aktualnih razpisih LAS Posavje, o izvajanju operacij in možnostih prijave projektov sodelovanja, posredovali pri spoznavanju članov in sestavi morebitnih novih partnerstev.

Pokrajina Piemonte se že danes postavlja ob bok Toskani v Italiji ter Provansi v Franciji, ki svojo ponudbo razvija v butične pakete z visoko dodano vrednostjo. Njihovi proizvodi na trgu dosegajo zelo visoko dodano vrednost (buteljko vina težko najdeš ceneje kot 15,00 € na buteljko, povprečne cene vin so okrog 30,00 € na buteljko). Razvoj in gradnja same podobe pokrajine Piemonte je skrbno načrtovana in usklajevana s pomočjo inštituta za kulinariko, tartufe, gastronomijo, s turističnimi organizacijami … Zato ni naključje da pokrajina ter Italija nasploh na turističnem trgu dosega visoke dodane vrednosti. V sklopu strokovne ekskurzije so člani LAS Posavje spoznali metode gradnje dodane vrednosti destinacije iz prve roke, saj so obiskali organizacije, ki skrbijo za skrbno načrtovan razvoj območja. Od blizu so spoznali dobre poslovne prakse razvoja podeželja, ki s pomočjo turistične prepoznavnosti dosegajo nam nepredstavljive dodane vrednosti in spadajo v sam svetovni vrh turistične ponudbe podeželja.

Povzetek strokovne ekskurzije za člane LAS Posavje – ogled dobrih praks razvoja turizma:

V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom odpravili v Italijo. Po 700 km vožnje smo prispeli med hribe Lange, ki so kot pokrajinska dediščina vpisani v seznam Unescove kulturne dediščine. Lokalna turistična vodnica nam je izrekla dobrodošlico v eni izmed prepoznavnih vinskih kleti v srcu gričevja Barolo. Uvedla nas je v eno izmed najbolj šarmantnih regij v Italiji. Pokrajina Barolo zajema enajst občin in poteka vzporedno z reko Tanaro. Gre za eno izmed kulinarično ter posledično tudi turistično najbolj prepoznavnih italijanskih pokrajin. Gričevnata krajina, skupaj s mediteranskim podnebjem, specifično prstjo, bogato zgodovino ter prijaznimi domačini, daje Barolu pravi italijanski šarm. Območje Barolo je poznano po veličastnih vinskih kleteh, ki so jih plemiške družine gradile kar pod svojimi mogočnimi gradovi. Sledil je obisk gradu Barolo, ki se ponaša z eno najstarejših vinskih kleti v regiji. Muzej vina, ki se nahaja v istoimenskem gradu, velja za najbolj inovativen muzej vina v Italiji. Grad s svojo 1000-letno zgodovino, je dal temu obisku še poseben čar. Muzej je svojevrstna kreacija Françoisa Confina, oblikovalca zaslonov in instalacij v muzejih po celem svetu, je interaktivno potovanje skozi kulturo vina in tamkajšnje tradicije. Vino nam je predstavil kot tisočletni kulturni proizvod, ki se je oblikoval skozi evolucijo naše civilizacije in je vplival tako na tamkajšnje umetniško izražanje, kot na razvoj same krajine in ljudi.

Drugi dan strokovne ekskurzije smo začeli v vinski banki v kraju Pollenzo. Banko je ustanovila organizacija Slow Food s ciljem, da se v z omenjeno banko shrani najboljša italijanska vina in tako gradi zgodovinski spomin na italijanske vinarske presežke. Naredili smo zanimiv voden sprehod skozi prostor za shranjevanje vin, kjer so nas prijazni gostitelji seznanili s filozofijo Slow Food organizacije. Slow Food se namreč zavzema za to, da bi bila hrana, ki je zdrava za ljudi, ki je donosna za pridelovalce ter nima negativnega vpliva na okolje, dostopna vsem ljudem na svetu. V nadaljevanju smo se odpravili na obisk impresivnega gradu Grinzane Cavour, del Unescove kulturne dediščine. Grad, začetki katerega segajo v prvo polovica 11. stoletja, so v celoti obnovili leta 1960 ob 100. letnici združitve Italije. Danes se v gradu nahaja regionalna enoteka "Cavour", ki velja za razstavni prostor za najboljša piemontska vina in žganja. V njej so shranjeni redki artefakti območja, ki se nanašajo na zgodovino predelave vina in kulinarike ter relikvija grofa Camilla Benesa iz Cavourja, prvega premierja združene Italije. Grad gosti pomembne svetovne kulinarične dogodke, kot je npr.: svetovna letna dobrodelna dražba tartufov »Alba White Tartuf«. Sledil je odhod v mesto Alba, kjer smo imeli sestanek s predstavniki LAS Lange Roero, Turističnega konzorcija Langhe Roero in predstavniki Nacionalnega centra za študije tartufov, ki se nahaja v Albi. Beli tartuf iz Albe velja za enega najbolj prestižnih italijanskih izvoznih produktov, saj se nahaja na menujih praktično vseh najboljših restavracijah po vsem svetu.

Po sestanku smo si vzeli čas za voden obisk starega mestnega jedra mesta Albe, ki velja za prestolnico Piemonta. Alba, znana tudi po tovarni lešnikove kreme Nutella, je nedavno dobila Unicefov certifikat »Unesco Creative City za gastronomijo«. V Italiji ima takšen certifikat samo še mesto Parma.

Tretji dan smo obiskali Italijanski kulinarični inštitut (ICIF), namen katerega je klasifikacija, varovanje in oblikovanje podobe italijanske kuhinje. Inštitut spodbuja odličnost italijanske kuhinje tako, da spodbuja uporabo lokalnih proizvodov, ohranjanje italijanske kulinarične kulture skozi izobraževanje najboljših kuharskih mojstrov iz vseh koncev sveta. Srečali smo se z vodjo centra, ki nam je razložila filozofijo in metode delovanja inštituta, svojo filozofijo in metode. Polni novih idej, izjemnih doživetij in vtisov smo se odpravili proti domu.

Prepričani smo, da je obisk Piemonta dal članom LAS Posavje veliko idej, kako razvijati turistično ponudbo v Posavju.

                    

 

vse novice
LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA POSAVJE
Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško
07 488 10 43